Ha leterít a láz… Ne csillapítsd!

Te mit csinálsz, amikor felüti a fejét a családban a láz? Te is abba a típusba tartozol, aki már egy kis hőemelkedésnél is a bogyókhoz nyúl, vagy inkább maradsz a régi praktikáknál, mint a hűtőfürdő vagy a priznic?

Gyanítom, hogy inkább előbbi csoportba tartozol, ők vannak ugyanis többen. Annak ellenére, hogy a magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium  már évek óta kiadta új irányelvét, miszerint 38-39 fok felett sem feltétlenül kell lázcsillapítót adni a gyereknek, ha a közérzete jó.

Sok gyerek még 39,5 fokos lázzal sincs különösebben rosszul, játszanak vagy pihennek,  esetükben indokolatlan a lázcsillapító adása.

Ugyanakkor, azoknak a gyerekeknek, akik 38 foknál nagyon rosszul érzik magukat, nem akarnak inni vagy fájdalomra panaszkodnak, javasolt a lázcsillapító adása. Éppen ezért kell egyénre szabottan a lázcsillapító adásáról dönteni, de semmiképpen sem azonnal a bogyókhoz nyúlni – javasolják a gyermekorvosok.

A láz ugyanis egy jóindulatú folyamat, ha gyógyszerrel csillapítod, károsítod szervezeted elsődleges védelmi vonalát. A láz nem egy betegség, hanem az immunrendszer válasza a behatoló baktériumok és vírusok ellen.

Mert mi is történik, amikor lázas vagy? Ilyenkor a nyirokrendszer a külső támadások ellen a fehérvérsejtek milliárdjait veti be, és ez a szervezeted felmelegedésével jár együtt. Pontosan ezeket a katonákat, a fehérvérsejteket ölöd meg a gyógyszerekkel, lázcsillapítókkal.

MIÉRT FONTOS A NYIROKRENDSZER KARBANTARTÁSA?

Szervezetünk nap mint nap több milliónyi kórokozóval találja szemben magát. Akár tetszik, akár nem, ezek egy része be is jut a szervezetünkbe. Eközben a testünkben lévő számos sejtünk működése “romlik el”, s válik a szervezetünk ellenségévé. A testidegen anyagok (kórokozók, hibásan működő sejtek) felismerése és elpusztítása az immunrendszer feladata. Ahhoz, hogy az immunrendszer hatékonyan el tudja látni feladatát, a végrehajtósejtjeinek, vagyis a fehérvérsejteknek a test minden egyes pontjára el kell jutniuk.

Ezt a feladatot látja el a nyirokrendszer, ami tulajdonképpen a szervezet elsődleges védelmét biztosítja a fertőzésekkel szemben, tehát az immunrendszer elválaszthatatlan részét képezi. Hívhatjuk másodlagos keringési rendszernek is.

A nyirokrendszer áramlása lassú, mivel nem rendelkezik izomzattal, billentyűk és a mellkasi vákuum segítségével történik a nyirokfolyadék továbbítása. Nehezebb a folyadék áramlása, ha nem iszol elegendő vizet, nem mozogsz eleget, vagy szervi problémáid vannak, túlsúllyal küzdesz.

Az Alak Műhelyben ezen is tudunk segíteni a gépi nyirokmasszázzzsal, amely serkenti a keringési és a nyirokrendszer működését. Nem mellékesen segít csökkenteni és megelőzni a narancsbőr kialakulását is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.